Eden&co
  • Start
  • Om oss
    • integritetspolicy
    • Personuppgiftsbiträdesavtal
  • Vi hjälper dig
    • Lön & HR
    • Redovisning >
      • Eden Smart
    • Affärsrådgivning
    • Insourcing
    • Stiftelser & ideella föreningar
  • Team Eden
  • Kontakt
  • eden online

#edenblogg

-
Vi ger dig de senaste nyheterna inom redovisning!

Klicka här när du vill redigera.

Personalhandbok

31/8/2020

 

Nya tider kräver tydliga ramar

Både för dig som har en personalhandbok och som inte har en ännu
Bild
Let's face it, eller face-time it kanske man ska säga...Vi kommer att jobba på distans mer än det var väntat och kanske är detta en trend som kommer hålla i sig, oavsett pandemi eller inte.

Därför finns ett stort behov av uppdaterad personalhandbok av två anledningar! 
1. Befintlig personal som jobbar på distans och hemmavid kan behöva nya befogenheter och skyldigheter att förhålla sig till. 
2. Nya medarbetare måste få en bra onboarding och få veta vad som gäller, speciellt då de kanske inte kan lära sig på kontoret just nu.   

Hur lätt är det med onboarding av nyanställda i dessa digitala hemmakontors tider? Nu mer än någonsin behöver personalhandboken finnas på plats, så att du kan känna dig trygg med att alla vet vad som gäller. Fördelen med att ha regler på arbetsplatsen tillgänglig är att alla anställda i företaget vet vad som gäller, personalfrågor hanteras lika för alla och det minskar diskussioner och konflikter i framtiden. Genom att alla anställda på företaget vet vad som gäller slipper man besvara samma fråga gång på gång.⠀

En personalhandbok är ett levande dokument och behöver uppdateras. Så här kan vi hjälpa till...Vi hjälper er samla in de vanligaste frågorna och frågor personalen kanske inte kommer sig för att ställa. Detta sammanställer vi tillsammans med relevanta lagstadgade områden inom t.ex. arbetsmiljö och eventuella kollektivavtalets regler som personalen bör förhålla sig till i  en uppdaterad eller ny personalhandbok.⠀Därefter hjälper vi er att göra  personalhandboken tillgänglig för alla, på det sätt som passar er interna kommunikation bäst. Tillsammans ser vi till att alla vet att samt var informationen finns. Vi kan hjälpa er göra plan för genomgång av den med nyanställd personal, och mycket mer. 

Hör av er om ni vill ha hjälp, vi finns här för er! 
Ring oss
Maila oss

Bolagsform

21/8/2020

 

Enskild firma eller aktiebolag? 

Bild
Den senaste tiden har vi på Eden & Co pratat mycket med nyblivna entreprenörer och en vanlig fråga som kommer upp är gällande aktiebolag och när det kan vara att föredra före enskild firma som bolagsform. Många startar upp som enskild firma och undrar när det är dags att övergå till AB Därför har vi här listat fem fakta om när ett aktiebolag kan passa just dig.

  1. Risker för dig som privatperson
    I enskild firma har du som ägare ett obegränsat ansvar för alla företagets förpliktelser och är därmed personligen ansvarig för företagets skulder. I ett aktiebolag är det företaget som ansvarar för skulderna. 

  2. Tillväxt i bolag
    Det är inte möjligt att vara flera ägare i enskild firma, så när ditt företag växer kan du behöva omvandla.

  3. Skattskyldighet 
    När det gäller skatt så är det i ett aktiebolag företaget som betalar bolagsskatt, till skillnad från en enskild firma där det är ägaren som är skattesubjekt.

  4. Skattemässiga fördelar med aktiebolag
    I enskild firma betalar du ca 29%i egenavgifter och inkomstskatt på ca 30% på hela vinstbeloppet, vilket sammantaget blir avgifter på ca 59% på hela din vinst. Vid vinst på 100 000 kronor har du alltså möjlighet att ta ut 41 000 kronor.

    I aktiebolag kan du däremot ta en utdelning i slutet av året där du beskattas med 20%  bolagsskatt och därefter 30% inkomstskatt.Vid vinst på 100 000 kronor har du alltså möjlighet att ta ut 55 000 kronor. 

  5.  Skattefri förmåner för dig som privatperson, bättre hälsa och avdragbar kostnad för företaget, win win & win!
     I ditt företag kan vissa kostnader räknas av mot dina intäkter så att skatten som baseras på din vinst blir lägre än om du skulle ha skattat på alla dina intäkter. Men det finns även vissa kostnader som anses vara förmåner och som inte är så kallade avdragsgilla och som inte kommer hjälpa dig att betala lägre skatt i slutet på året.

    En sådan kostnad är t.ex.friskvård. I enskild firma kan du inte dra av friskvård som en avdragsgill kostnad. Däremot kan man i aktiebolag som  företagsägare samt anställda ta ut friskvård till ett värde av 5000 kronor per person och år och dra av detta mot skatten från vinsten som en kostnad. Därför tjänar både du och företaget på att nyttja friskvårdsbidraget. Inte minst för att ditt företag får friskare medarbetare, så ut och svettas nu! 
Vill du veta mer om förmåner, skatt och skillnad med enskild firma och aktiebolag rekommenderar vi  att du ringer oss eller läser på hos verksamt.se
​
RING OSS
MAILA OSS
VERKSAMT.SE

Påverka

13/8/2020

 

Mer än bara siffror

Bild

​Vi vågar säga att näst intill vilken entreprenör som helst skulle påstå att bokföring och redovisning bara är ett nödvändigt ont, håller du inte med?

​Men tänk att bokföringen hjälper dig ha koll på verksamheten och planera för ett bättre resultat! Det är med hjälp av din bokföring och redovisning som du får koll. Den kan tala om vart  mest pengar går åt, vilka kunder som är lönsamma och vilka är inte är det.När det gäller bokföring, redovisning och administration av ekonomin i ditt företag kan du välja att göra det själv eller ta hjälp av en redovisningskonsult, för vissa delar av din ekonomi eller allt. Våra kunder har valt allt däremellan, vissa betalar allt själva och vi bokför och redovisar åt dem och andra låter oss sköta alla fakturor såväl som bokföring och redovisning. Men en sak har alla kunder gemensamt! En dialog med oss. Vi pratar om det vi ser med våra kunder och ger signaler om vilket håll det bär åt såväl som tips på effektiviseringar och besparingar.  

Här är några av de grundläggande sakerna som du kan tänka på!

Moms: Det gäller att räkna rätt på momsen, en felaktig momshantering kan påverka din likviditet och betalningsförmåga. Det kan dessutom kosta dig tid, eftersom en felaktigt inlämnad momsdeklaration måste göras om. Det du bör ha koll på är din moms så väl som dina kunder och leverantörers momsregler. Vad är momspliktigt och vad är inte det och vilken momssats gäller det för tjänsten eller varan? Kanske borde du ha månads- istället för kvartalsmoms, så du får tillbaka pengar från skatteverket snabbare? Har du hört talas om omvänd moms? Med hjälp av din redovisningskonsult kan du få hjälp med att få till rätt moms, men också få bättre koll på din budget och likviditet, kopplad till momsen!

Lön: När det gäller lön kan du ställa in så ditt program för bokföring räknar ut arbetsgivaravgifterna automatiskt, men du måste veta när och hur de ska skickas in till skatteverket. Lön är dessutom ofta en stor del av kostnaderna för företaget och kan påverka din likviditet mycket, därför måste du kunna se om det är rimligt. Du vill kunna betala ut löner i tid och på rätt sätt. Genom att ha övergripande koll på dina övriga kostnader, kan du försäkra dig om att pengar alltid ska finnas på kontot när lönen ska ut. Ta en avstämning månadsvis eller kvartalsvis med din redovisningskonsult och gör en bedömning av hur det gått och hur det ser ut framöver. Redovisningskonsulten kan hjälpa dig titta på relevant och aktuell information och räkna på budget.
Håll koll på de statliga inkomstskattenivåerna. Upp till en viss nivå är det kommunal skatt som gäller, sen blir det en extra statlig skatt. Håller man sig under taket kan man istället ta en utdelning till lägre skatt vid årets slut. Även här kan din redovisningskonsult hjälpa dig!

Företagsskatt: Betala inte in för mycket till preliminärskatt i onödan! Genom att kika på ditt ackumulerade resultat, kan du bedöma vilken skatt du ska betala in månadsvis. Du kan justera din skatteinbetalning, så om du har koll så kan du estimera din skatt bättre och på så sätt undvika att betala in för mycket eller att få en oväntad nota i slutet. Vi brukar hjälpa våra kunder kvartalsvis att bedöma läget. Det är vår rekommendation till dig!

Inkomstskatt: Ska du dessutom ta ut utdelning för året som ägare är det extra viktigt att tidigt ha koll på vilket håll ditt resultat lutar åt. När året väl är stängt kan du inte begära mer i utdelning, så med hjälp av din redovisning kan du i god tid planera din personliga ekonomi bättre, du som är företagsägare.
 
Hoppas detta bidragit till ett större intresse för din bokföring och redovisning och att du hittat inspiration till något mer än att bara knappa in siffror. Nu vet du också lite mer om vad vi kan hjälpa dig med, tveka inte att höra av dig om du vill ha hjälp!

​Med kärlek och omtanke

Eden & Co 

                 Mer än bara siffror 

Bild
Ring oss för hjälp med redovisning
Maila oss för hjälp med redovisning
Läs mer på Skatteverkets hemsida

    Arkiv

    Juni 2021
    Januari 2021
    Oktober 2020
    September 2020
    Augusti 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Mars 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    Oktober 2019
    September 2019

    Kategorier

    Alla
    Utländska Företag

    RSS-flöde

Picture

Eden & Co Redovisning AB

Vi ses på Trefasgatan 1, 721 30 Västerås
​​Växel: 021 - 470 35 00
  • Start
  • Om oss
    • integritetspolicy
    • Personuppgiftsbiträdesavtal
  • Vi hjälper dig
    • Lön & HR
    • Redovisning >
      • Eden Smart
    • Affärsrådgivning
    • Insourcing
    • Stiftelser & ideella föreningar
  • Team Eden
  • Kontakt
  • eden online